fredag, mars 17, 2006

Tallin

Jag fotograferar mig själv


Har varit på en liten semester i Tallin. Det var jättefint och jättekallt där. Gått på en massa vindlande gator i gamla stan och ätit en massa god mat och druckit gott vin. Denna vecka har jag nog gått hur långt som helst på slirga kullerstensgator. Vilken träningsvärk alltså! Annars blir det ju lite träning på gym, eller något gympa pass av något slag. Simmade igår på ett Spa i tallin. Glömt hur skönt det är att simma. Inte för att det går så snabbt men i alla fall ;-) Man blir så härligt avslappnad efterråt, särskilt om man kan ligga en stund i bubbelpoolen efter simmningen.

Alltså ni skulle sett alla dessa fantastiska istappar som hängde ner från hustaken. Vissa var flera meter långa. Lite läskig att gå för nära husväggen, men mest var jag bara facinerad av naturens konstverk i is. Det är ju inte som hemma i Sverige där alla möjligheter till bildning av istappar röjs ur vägen av fastighetsägarna. I Tallin var det snö och is överallt. Ur vissa stuprännor så "sprutade" isen ut längst ner. Andra stuprännor var helt täckta av is. På gatorna låg det snö, som såg ut som farinsocker, blandat med stora isklumpar, som ramlat ner från hustaken.




Vi såg bara en ända hund i hela Tallin. Mycket märkligt. Alla människor hade roliga mössor av olika slag. Många äldre herrar hade pälsmössor. Det var inte ovanligt att se kvinnor i både pälskappa och pälsmössa.

I varje affär verkade det finnas tre gånger så mycket personal som i en butik i Sverige. Dessutom verkade det som om de misstänkte varanda människa som steg innanför dörren för stöld. Man kände sig rätt övervakad. Vissa butiker hade sin egen vakt som gick omkring. Vilket tråkigt jobb det måste vara, bara gå runt och titta på folk hela dagarna.
Jätteskönt att komma iväg på en liten tur mitt i vintern och få uppleva lite nya saker.

Inga kommentarer: