onsdag, augusti 15, 2007

Tankestopp

Hittade en sida på internet om tankestopp, en bra teknik att använda när man känner att man är/tänker väldigt negativt. Testa och berätta gärna vad ni tycker.

Texten nedan är hämtad från
http://www.fitness-magazine.com/augusti02/hjarngympa.html

Ibland blir det, trots mycken god vilja, inte som man vill. När saker går snett är det lätt att hamna i gammalt "neggbeteende" och "surtänk", vilket inte precis hjälper upp situationen utan snarare ökar sannolikheten för ytterligare floppar och misstag med ett antal hundra procent. Ett sätt att hjälpa upp läget och på sikt helt kunna vända den mentala inställningen är att använda sig av "TANKESTOPP".

"TANKESTOPP" går till så här:

1. Lär dig att känna igen de tillfällen då du börjar tänka negativt. Är det särskilda situationer, en viss typ av kommentarer eller en viss människa som utlöser de negativa tankarna?

2. Lär dig att känna igen tecknen hos dig själv på att den negativa processen håller på att starta. Förändras din andning, börjar du svettas eller rodnar du?

3. Inse att dessa situationer och kroppsreaktioner kommer att påverka dig negativt. Ett annat läge är att föredra, eller hur?

4. Agera. Din aktion blir att angripa det negativa med "TANKESTOPP". Bestäm dig för en signal som du alltid använder då du märker något av ovanstående. Det kan vara ett ord (kanske kan "stopp" fungera?), en kort mening ("Så över till något helt annat" eller jämförbara meningar), en inre bild (exempelvis av ett stoppljus eller liknande) eller att du stampar hårt i golvet, knyter näven eller något annat som känns bra för dig.

5. Efter din stoppsignal fyller du på med positiva, konstruktiva tankar. Enklast är att i förväg tänka ut lämpliga responser på den negativa situationen. Exempelvis om du alltid hamnar i bilkö på vägen hem och upplever detta som negativt, stoppar du de prestationsnedsättande tankarna och fyller på med tankar som: "Perfekt! Nu hinner jag summera dagen och även tänka igenom kvällens träningspass!" Kön kommer fortfarande att krypa fram i snigeltakt, men du slipper få betongkeps av något du ändå inte kan påverka. Med tiden kommer du att kunna finna de rätta tankarna nästan oavsett situation och detta i samma ögonblick som de inträffar.

Som med det mesta krävs träning, träning och åter träning för att det ska fungera, men det du tror på och tränar flitigt kommer att fungera!

Inga kommentarer: